Η τεχνολογία του μετεωρολογικού σταθμού Σαμοθράκης:

Για την δημιουργία του μετεωρολογικού σταθμού της Σαμοθράκης υπήρξαν σημαντικά στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη.

  • Ο σταθμός θα έπρεπε να κάνει μετρήσεις και να δίνει δεδομένα αυτόματα και σε εικοσιτετράωρη βάση.  
  • Τα δεδομένα να είναι σε μορφή αποδεκτή για το Ιντερνέτ δηλ. HTML - αρχεία που ανανεώνονται ανά ώρα. 
  • Τα δεδομένα και τα αρχεία θα έπρεπε μέσω Modem να μεταβιβάζονται στην βάση WWW.SAMOTHRAKI.COM.
  • Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, πράγμα που συμβαίνει κατά καιρούς ιδίως τον χειμώνα, θα έπρεπε το όλο σύστημα να λειτουργεί ανεξάρτητα.
  • Για την οπτική υποστήριξη των μετρούμενων τιμών να παράγει μία ειδική κάμερα επίσης σε ωριαία βάση κατά την διάρκεια της ημέρας εικόνες της περιοχής.
Η επιλογή έπεσε στον σταθμό  ELV WS 2200 bzw. Conrad 120271-22 Set. Αγοράσθηκε μέσω διαδικτύου στην τιμή των 266,- €  ελαφρώς μεταχειρισμένος που έχει όμως το πλεονέκτημα μείωσης του κόστους κατά περίπου 200,- € σε σχέση με έναν καινούργιο σταθμό. Οι τεχνικές δυνατότητες του σταθμού αυτού ενθουσιάζουν. 

Ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού και τα στοιχεία που μετράει 

Τα δεδομένα που μετρούνται αποστέλλονται ασύρματα κάθε πέντε λεπτά από τα όργανα μέτρησης στο Display και επιπλέον στο PC-Interface (λειτουργία με μπαταρία). Το Display δεν είναι απαραίτητο για την λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού. Προσφέρει απλώς κάποιες πρόσθετες πληροφορίες. Το PC-Interface έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει τα δεδομένα μέχρι και για 85 ώρες εφόσον δεν αποθηκευτούν στον Η/Υ και στο αντίστοιχο πρόγραμμα επεξεργασίας. Έτσι, διασφαλίζεται η λήψη δεδομένων για μεγαλύτερες π.χ. διακοπές ρεύματος χωρίς να χαθούν κάποια από τα στοιχεία αυτά. Τα όργανα μέτρησης στον εξωτερικό χώρο  για θερμοκρασία, υγρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, ύψος βροχόπτωσης δουλεύουν με την βοήθεια φωτοκυττάρων.  Τα εσωτερικού χώρου όγανα για ατμοσφαιρική πίεση, εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία δουλεύουν με μπαταρία. 

Θερμοκρασία και σχετική υγρασία Ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου Ύψος βροχόπτωσης Εσωτερική θερμοκρασία και σχετική υγρασία,
ατμοσφαιρική πίεση
Κανονικά τα δεδομένα μεταδίδονται σε μία απόσταση έως και 100 μ. Κατά την δοκιμαστική λειτουργία στο σπίτι μου στα Αλώνια με τους τοίχους πάχους 60 cm υπάρχει ήδη πρόβλημα σε μία απόσταση 5 μ. Η σωστή επιλογή σημείου τοποθέτησης των οργάνων γίνεται με ορισμένες δοκιμές. 
Βεβαίως, οι μετρητές θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας βρίσκονται σε σκιερό μέρος ενώ, τα όργανα για τον άνεμο τοποθετήθηκαν σε κεραία πάνω στο σπίτι του Χάϊλα Δούκα στην Καμαριώτισσα. Λόγω απουσίας άλλου υψηλού κτίσματος είναι δυνατή η λήψη δεδομένων ανέμου από κάθε κατεύθυνση.  Ούτε και πρόβλημα λήψης λόγω μεγάλου πάχους των τοίχων υπάρχει. 


Ο χρησιμοποιούμενος Η/Υ επεξεργάζεται προς το παρόν ικανοποιητικά τα στοιχεία με τα οποία τροφοδοτείται αν και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απόδοσή του υπό συνθήκες εικοσιτετράωρης λειτουργίας του. Πρόκειται απλώς για έναν Pentium III με μόνο 200 MHz διθέτει όμως ήδη μία USB-σύνδεση για την Webcam.

Το καλύτερο στον μετεωρολογικό σταθμό είναι όμως το πρόγραμμα  Software WS-Win 32 του Werner Krenn, που μετατρέπει τα μετρούμενα στοιχεία από το PC-Interface σε πίνακες, διαγράμματα, στοιχεία βάσης δεδομένων, εικόνες και απεικονίσεις συμβατές για το Ιντερνέτ. Από τις διάφορους παραμέτρους υπολογίζονται ορισμένα πρόσθετα στοιχεία όπως π.χ. την θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα σε σχέση με την πραγματική θερμοκρασία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μετάδοσης των δεομένων σε διεθνείς μετεωρολογικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η   www.weatherunderground.com.


Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω του FTP-uploader και του Modem ανά μέρα από τον υπολογιστή στην ιστοσελίδα www.samothraki.com.

Εδώ βλέπετε τις παραμέτρους του σταθμού που εν μέρει διαφοροποιούνται ως προς το εύρος των μετρουμένων τιμών στα διαγράμματα, αφού θεωρείται χωρίς νόημα να υπάρχει π.χ. ένα εύρος τιμών θερμοκρασίας μέχρι τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Παρακάτω βλέπετε τις παραμέτρους του σταθμού, που εν μέρει διαφέρουν από τις περιοχές τιμών των διαγραμμάτων αφού για παράδειγμα δεν έχει νόημα να αναγράφεται ως εύρος θερμοκρασίας στο διάγραμμα τιμές από -30 έως +70 βαθμοί Κελσίου.

Παράμετροι Περιοχή τιμών Ανάλυση Απόκλιση
Θερμοκρασία μείον 30 βαθμούς Κελσίου - συν 70 βαθμούς Κελσίου 0,1 βαθμούς Κελσίου +/- 1 βαθμούς Κελσίου
Ατμοσφαιρική πίεση 800 έως 1100 Hektopascal 1 hpa +/- 1 hpa
Σχετική υγρασία 5 % έως 95 % σχετική υγρασία 1 % +/- 4 %
Ύψος βροχόπτωσης 0 έως 3999 mm/h < 0,5mm +/- 1 mm
Κατεύθυνση ανέμου 0 έως 360 μοίρες 5 μοίρες +/- 5 μοίρες
Ταχύτητα ανέμου 0 έως 200 km/h 0,1 km/h +/- 1 km/h

Αφού διακριβώθηκε τι ήταν απαραίτητο έγινε ο καθορισμός του αναγκαίου εξοπλισμού σε Hardware και Software που θα αγοραζόταν: 

1 PC Pentium 3 200 MHz μεταχειρισμένο 175,- Ευρώ
1 128 MB Memory 70,- Ευρώ 
1 Οθόνη 15 Zoll VGA μεταχειρισμένη 50,- Ευρώ
1 Ποντίκι μεταχειρισμένο 15,- Ευρώ
1 Πληκτρολόγιο 15,- Ευρώ
1 Σκληρός δίσκος 2 Gigabyte μεταχειρισμένος 50,- Ευρώ
1 Internes Modem V90 40,- Ευρώ
1 ELV μετεωρολογικός σταθμός WS 2200 με PC-Datalogger μεταχειρισμένος 260,- Ευρώ
1 Batteryconnect for 2 Monobatteries 15,- Ευρώ 
1 Serialkabel 5m 10,- Ευρώ 
Software PC-μετεωρολογικός σταθμός του Werner Krenn Ευγενική προσφορά του κ. Krenn
1 Philips Webcam Vesta Pro PCVC 680K 100,- Ευρώ
1 Προστατευτικό κυτίο για την κάμερα 10,- Ευρώ
Software για Webcam Webcam 32 και Ispy 50,- Ευρώ
Software FTP-uploader 25,- Ευρώ
1 UPS Unit 102,- Ευρώ
Σύνολο 972,- Ευρώ
Εκτός του κόστους αγοράς υπάρχει μία μηνιαία επιβάρυνση περίπου 50,00 Euro σε ρεύμα και τηλεφωνικά τέλη. 
Όπως διαπιστώνετε και εσείς δεν μας εμπόδισε καμμία δαπάνη και κανένας κόπος για να διαμορφώσουμε ελκυστικότερες για σας τις σελίδες για την Σαμοθράκη. Για το μόνο πράγμα που σας παρακαλούμε είναι και να μας κάνετε γνωστές ίσως κάποιες απόψεις σας στο βιβλίο επισκεπτών. Ευχαριστούμε.

Θα θέλατε να επιλέξετε κάτι που να σας ταιριάζει μεταξύ των προσφορών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ή να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν λιχουδιές στα εστιατόρια. Οι διαφημιζόμενοι επαγγελματίες είναι εκείνοι που με τα χρήματά τους έκαναν δυνατή την δημιουργία αυτής της σελίδας για τον καιρό.

Παρακαλώ να ενισχύσετε την προσπάθειά μας.


Τα δεδομένα αυτά απεικονίζονται με διαφορετικούς τρόπους.  Εφόσον στην αριστερή πλευρά της οθόνης δεν έχετε δυνατότητες επιλογής, επειδή π.χ. βρεθήκατε στην σελίδα από κάποια μηχανή αναζήτησης, τότε βλέπετε την ολοσέλιδη απεικόνιση. Η ανάλυση 800 x 600 Pixel αποτελεί την καλύτερη παρουσίαση. Χρησιμοποιείστε τις γέφυρες αυτής της σελίδας.
Η ιδανική προβολή και η ευκολότερη επιλογή γίνεται μέσω της Frame- εκδοχής, η οποία επιλέγεται από την γέφυρα εγκατάσταση Frame-εκδοχής . Επιπλέον μπορείτε κατ' αυτόν τον τρόπο να ελιχθείτε ευκολότερα και στις υπόλοιπες 120 σελίδες. Η Frame-εκδοχή είναι ιδανική στην περίπτωση που η ανάλυση οθόνης είναι τουλάχιστον 1024 x 768 Pixel, και όταν έχουν γίνει οι αντίστοιχες ρυθμίσεις με πρόσθετη υποστήριξη Java στο Browser. Τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνονται συγκεκριμένα με εκδόσεις τουλάχιστον Microsoft Internet Explorer 4. Εάν έχετε εγκαταστήσει την Frame-εκδοχή ενώ βρισκόσασταν ήδη σ' αυτήν κάντε διπλό κλικ ''Πίσω'' στον Internetbrowser.

πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

τελευταία Μεταβολή: