Εδώ βρίσκεστε : χάρτης / χάρτης ΔΕΑΣ

Η Σαμοθράκη έχει από τον Ιούλιο του 2005 νέο οδοιπορικό-ορειβατικό χάρτη.

Από την Ars poetica του ποιητή Οράτιου (65 έως 8 π.Χ.) = Parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Σ’αυτόν τον χάρτη υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι λεπτομερής, επίκαιρος, ότι κατασκευάστηκε με την πιο ακριβή ψηφιακή τεχνολογία και ότι οι 22 οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια του συστήματος GPS, δηλαδή ενός δορυφορικού συστήματος γενικού προσδιορισμού της τοποθεσίας.

Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω για να σας προστατέψω από την ταλαιπωρία, είναι να σας αποτρέψω από το να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χάρτη!

Ο χάρτης από την πλευρά του οδοιπόρου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τμήμα της οδοιπορικής διαδρομής νούμερο 7. Κατά βάση είναι λογικό η οδοιπορική διαδρομή (με το πράσινο χρώμα) να οδηγεί από το δρόμο που είναι μαρκαρισμένος ως πάροδος (με το κίτρινο χρώμα). Παρά το GPS όμως η πορεία του σχεδιάστηκε στο χάρτη σαν να είναι παράλληλη με το δρόμο, μάλιστα σε ένα σημείο φαίνεται ότι τον τέμνει κιόλας. Στην πραγματικότητα η πορεία της διαδρομής είναι φυσικά πάνω στο δρόμο.

Όμως, αυτή η διαδρομή δεν είναι στη φύση μαρκαρισμένη με κάποιον τρόπο. Το αργότερο μετά τη διακλάδωση από το δρόμο δεν έχετε πλέον καμιά ελπίδα, ως οδοιπόρος που δεν γνωρίζει τα κατατόπια και δεν διαθέτει συσκευή GPS, να βρείτε τη σωστή διαδρομή.

Μια σήμανση των διαδρομών που προτείνονται και είναι σχεδιασμένες στον οδοιπορικό-ορειβατικό χάρτη, έχει γίνει στη φύση μόνο το πολύ σε ένα ποσοστό 10%. Όμως, και αυτή η σήμανση στις περισσότερες περιπτώσεις έχει γίνει με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο, ώστε ο κίνδυνος για σας ως οδοιπόρος να χαθείτε είναι μεγάλος. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι το μαρκάρισμα διακρίνεται εύκολα πηγαίνοντας, αλλά δεν είναι σχεδόν καθόλου ορατό στην επιστροφή.

Συμπέρασμα: Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χάρτη έχετε μεγάλες πιθανότητες να χαθείτε!

Ο χάρτης από την πλευρά του οδηγού.

Ήδη με την άφιξή σας στη Σαμοθράκη ως τουρίστας, και αν θέλετε να κατευθυνθείτε π.χ. προς τα Θέρμα (Λουτρά) ο χάρτης θα σας στείλει στα χωράφια, αν ακολουθήσετε τον δεύτερο δρόμο λοξά επάνω δεξιά (εκεί που είναι το Κ στη λέξη Καμαριώτισσα). Ενώ θα μπορούσε κανείς από τον παραλιακό δρόμο του λιμανιού να πάει όλο ευθεία, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν είναι σχεδιασμένη στο χάρτη.

Ο αυθεντικός χάρτης Ο χάρτης μετά από δική μου διόρθωση
Εάν ψάχνετε στην Καμαριώτισσα για το κέντρο υγείας, τον οδοντίατρο ή τα φαρμακεία αντιγράψτε καλύτερα το χάρτη της Καμαριώτισσας από τις σελίδες μου για τις πρώτες βοήθειες (προς το παρόν μόνο στο γερμανικό μέρος της ιστοσελίδας). Το σχεδιάγραμμα που θα βρείτε εκεί δεν υπάρχει ούτε καν στο δήμο. Ο σχεδιασμός του έγινε από μένα με το σύστημα GPS.

Μια από τις σημαντικότερες παραλίες της Σαμοθράκης είναι η Παχιά Άμμος. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να περάσετε από το Λάκκωμα με κατεύθυνση τις Δάφνες. Η διακλάδωση όμως του δρόμου που οδηγεί κατά μήκος της θάλασσας δεν είναι μετά τη διασταύρωση των Μακρυλιών, όπως δείχνει ο χάρτης, αλλά πριν τη διασταύρωση. Όταν εγκαταλείψετε τον δρόμο κατά μήκος της θάλασσας από τα αριστερά, ο νέος χάρτης θα σας οδηγήσει ακριβώς στο κέντρο του Λακκώματος. Ο δρόμος που φτιάχτηκε εδώ και χρόνια για να παρακάμπτει κατευθείαν προς Δάφνες δεν σχεδιάστηκε καθόλου στο νέο χάρτη.

Ο αυθεντικός χάρτης Ο χάρτης μετά από δική μου διόρθωση σύμφωνα με τον στρατιωτικό χάρτη της Σαμοθράκης

Αν θέλετε να με επισκεφτείτε στα Αλώνια ρωτήστε καλύτερα τους κατοίκους των Αλωνίων για τον Γερμανό με τον Υπολογιστή. Γιατί με τον νέο χάρτη της Σαμοθράκης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να με βρείτε.

Συμπέρασμα: Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα χαθείτε με το αυτοκίνητο!

Πώς θα έπρεπε να είναι ένας χάρτης της Σαμοθράκης με οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές;

Σημείωση από 06 Ιουνίου 2006
Μετά την χθεσινή συνάντηση με τον ορειβατικό σύλλογο, στην οποία εκλήθηκα εκ μέρους του, προκύπτει ότι:
ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης παίρνει απόσταση από τον περιηγητικό χάρτη του νησιού που κυκλοφορεί. Σύμφωνα με δήλωσή του δεν συνεργάστηκε καθ' οποιοδήποτε τρόπο για την παραγωγή του και θα ζητήσει την απαλοιφή του ονόματός του από τον συγκεκριμένο χάρτη.


πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

τελευταία Μεταβολή: