Εδώ βρίσκεστε : χάρτης / Το project

Το project οδοιπορικός-ορειβατικός χάρτης της Σαμοθράκης

Στις 3 Δεκέμβρη 2003 ο δήμαρχος της Σαμοθράκης σύναψε μαζί μου γραπτό συμβόλαιο επικυρωμένο με τη δημοτική απόφαση 130/2003. Το έργο που μου ανέθεσε ήταν η κατασκευή ενός οδοιπορικού-ορειβατικού χάρτη με τη συνδρομή του ορειβατικού συλλόγου Σαμοθράκης. Τη βάση θα αποτελούσε ο στρατιωτικός χάρτης της Σαμοθράκης. Την κατασκευή του χάρτη αναλάμβανα εγώ. Τα έσοδα από το χάρτη θα κατανέμονταν ισομερώς στο δήμο, στον ορειβατικό σύλλογο και σε μένα.

Προμηθεύτηκα το στρατιωτικό χάρτη ως αρχείο, μια συσκευή GPS, έναν υπολογιστή παλάμης Palm PC και το πρόγραμμα Fugawi, με το οποίο θα ήμουν σε θέση να προσθέσω στο χάρτη σημεία της διαδρομής και μονοπάτια.

Επιπλέον είχα κάποιες επιπρόσθετες απόψεις και απαιτήσεις πριν καν μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή του χάρτη.

 • Θά’ πρεπε να προκύψει μια οδοιπορική διαδρομή από τους Κήπους προς την Παχιά Άμμο που να περνάει από όσο το δυνατό περισσότερα αξιοθέατα. Παρόμοια όπως η διαδρομή Άλπεις-Βαλτική Θάλασσα, μόνο πιο σύντομη.
 • Οι οδοιπορικές διαδρομές θά’πρεπε να σχεδιαστούν κατά το δυνατό με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν τον γύρο των περιοχών και να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα αξιοθέατο.
 • Κατά το δυνατό θά’ πρεπε να αποφευχθούν πορείες από ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
 • Θά’ πρεπε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ακόμη τα μονοπάτια που δείχνει ο στρατιωτικός χάρτης και σε ποιά κατάσταση βρίσκονται.
 • Οι οδοιπορικές διαδρομές θά’ πρεπε να σημανθούν χρωματικά με διαφορετικά σύμβολα ανάλογα με τη διαδρομή και το βαθμό δυσκολίας.
 • Η ίδια σήμανση θα χρησιμοποιούνταν και θα σχεδιαζόταν στον χάρτη.
 • Τα μονοπάτια θά’ πρεπε να καθαριστούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναγνωρίζονται ως οδοιπορικές διαδρομές.
 • Η φωτογραφία του στρατιωτικού χάρτη θα προσαρμοζόταν σε γεωφυσικούς χάρτες με κλίμακα 1:10000 και θα δεχόταν ως προσθήκη ισοϋψής καμπύλες.
 • Ο χάρτης θα σχεδιαζόταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας των αλπινιστικών σωματείων της Ελλάδος, Αυστρίας και Γερμανίας.
 • Ο χάρτης θα τυπωνόταν σε κλίμακα 1:25000.
 • Ο χάρτης με τις οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές θα ήταν διαθέσιμος επί πληρωμή στο διαδίκτυο ως αρχείο σε συσκευές GPS.
 • Στο τέλος θα σημειωνόταν όλες οι οδοιπορικές διαδρομές, θα καταγράφονταν οι ιδιαιτερότητες και θα φωτογραφιζόταν ιδιαίτερα όμορφες περιοχές. Έτσι θα δημιουργούνταν για σας ένα βιβλιαράκι με την περιγραφή των διαδρομών. Αυτή η περιγραφή θα ήταν στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Στρώθηκα στη δουλειά κάνοντας αρκετές οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές με τη συσκευή GPS. Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι ο στρατιωτικός χάρτης της Σαμοθράκης περιείχε κάποια λάθη. Σχεδιασμένα μονοπάτια σταματούσαν ξαφνικά μέσα στη φύση, άλλα δεν ήταν σχεδιασμένα, ενώ άλλοι δρόμοι ήταν λάθος σχεδιασμένοι ή καθόλου σχεδιασμένοι. Δηλαδή επρόκειτο για δουλειά που θα διαρκούσε αρκετά χρόνια.

Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά όπως μπορείτε εδώ να δείτε στο παράδειγμα μιας διαδρομής του γύρου των Θερμών. Οδηγεί από τη στάση του λεωφορείου στα Θέρμα στη Γριά Βάθρα και στη συνέχεια στα ερείπια του μοναστηριού Άγιος Χριστός. Έπειτα σε μια συμπαθητική βάθρα, όπου μπορεί κανείς να δροσιστεί ωραία, αν το καλοκαίρι δεν έχουν καταλάβει το δάσος μαζικά χίπις. Από εκεί κάνοντας κύκλο, ξανά επιστροφή στους κήπους των Θερμών. Η συνολική διαδρομή διαρκεί με μπάνιο, λίγο φαγητό και ένα αναψυκτικό στο τέλος στα Θέρμα γύρω στις 5 ώρες.

Η σχεδόν ταυτόσημη διαδρομή νούμερο 6 που παρουσιάζεται στο νέο χάρτη της Σαμοθράκης δεν κάνει το γύρο της περιοχής και διαρκεί δήθεν μόνο 2 ώρες. Εδώ βλέπετε ένα απόκομμα από το χάρτη. Και σ’ αυτό το κομμάτι βλέπετε την υπερβολική ανακρίβεια της σχεδίασης. Η οδοιπορική διαδρομή βρίσκεται ξεκάθαρα δίπλα στην πραγματική πορεία του δρόμου.

 

Η υποσχόμενη συνεργασία με τον ορειβατικό σύλλογο Σαμοθράκης διαμορφώθηκε ως εξής: Αρχικά έγραψα μια 5 σέλιδη παρουσίαση του συλλόγου (στην ιστοσελίδα μου) και δημοσίευσα τις καθοδηγούμενες οδοιπορείες-ορειβασίες του συλλόγου στο ημερολόγιο των εκδηλώσεων. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε προφορικά ότι ο σύλλογος θα ήταν υπεύθυνος για την κατάσταση των μονοπατιών (προσβασιμότητα, σήμανση, καθαρισμός). Μετά από μια περίοδο δοκιμής, κατά την οποία θα μάθαινα την τεχνική του σχεδιασμού των μονοπατιών, θα δινόταν η συσκευή GPS στον ορειβατικό σύλλογο για να πραγματοποιήσει με αυτήν τις οδοιπορείες-ορειβασίες.

Το ότι το μόνο που μπορείτε να βρείτε τώρα σε μένα είναι ένα link για την προσωπική ιστοσελίδα του ορειβατικού συλλόγου οφείλεται στο ότι εκτός από 2 μεμονωμένες συζητήσεις δεν υπήρχαν μετέπειτα επαφές με τον σύλλογο και ύστερα από την παρουσίαση του νέου χάρτη της Σαμοθράκης δεν έχω πλέον διάθεση να υποστηρίζω αυτόν τον σύλλογο.

Το σίγουρο είναι ότι τον Ιούλιο του 2004, δηλαδή 7 μήνες μετά το συμβόλαιο με τον δήμο για τον οδοιπορικό-ορειβατικό χάρτη, τυπώθηκε ένας οδοιπορικός-ορειβατικός χάρτης της Σαμοθράκης με τη σύμπραξη του δημάρχου και του ορειβατικού συλλόγου. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατό μέσα σε 4 μήνες (γιατί μέχρι τα τέλη του Μάρτη εδώ είναι χειμώνας) να ακολουθήσει κανείς και να σχεδιάσει όλες τις γνωστές οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές με τη συσκευή GPS, να φτιάξει το χάρτη και να τον τυπώσει. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

Τη συνέχεια θα έχει η υπόθεση δεν γνωρίζω ακόμα. Μερικοί φίλοι με συμβουλεύουν απλά να συνεχίσω. Προς το παρόν όμως δεν έχω διάθεση να επενδύσω χρόνια δουλειάς, να συνεργαστώ και να μοιραστώ τα έσοδα του χάρτη με ανθρώπους που αποδείχτηκαν εντελώς αναξιόπιστοι και αθέτισαν το συμβόλαιό μας.

Ένα είναι σε κάθε περίπτωση σίγουρο: Η Σαμοθράκη δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε χρήσιμο οδοιπορικό-ορειβατικό χάρτη ούτε οδοιπορικές-ορειβατικές διαδρομές που θα μπορούσε κάποιος τουρίστας απλά με τη βοήθεια ενός χάρτη να ακολουθήσει.

Σημείωση από 06 Ιουνίου 2006
Μετά την χθεσινή συνάντηση με τον ορειβατικό σύλλογο, στην οποία εκλήθηκα εκ μέρους του, προκύπτει ότι:
ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης παίρνει απόσταση από τον περιηγητικό χάρτη του νησιού που κυκλοφορεί. Σύμφωνα με δήλωσή του δεν συνεργάστηκε καθ' οποιοδήποτε τρόπο για την παραγωγή του και θα ζητήσει την απαλοιφή του ονόματός του από τον συγκεκριμένο χάρτη.


πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

τελευταία Μεταβολή: