Η τρέχουσα έλλειψη στο σύστημα ύδρευσης της Σαμοθράκης

29 Ιουνίου 2017
Γράφω τούτη τη σελίδα διότι το πρόβλημα της ύδρευσης στη Σαμοθράκη έχει γίνει αβάσταχτο.

Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή μήπως τα προβλήματα δημιουργούνται εδώ; Σίγουρα πολλοί λόγοι οδηγούν στη δραματική αυτή κατάσταση. Σε αρκετούς οικισμούς του νησιού για κάποια χρονικά διαστήματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Σήμερα στις 29.06 συμπληρώνονται 6 ημέρες που είτε για 1 - 2 ώρες είτε δεν υπάρχει καθόλου νερό στ' Αλώνια, ένα χωριό στο οποίο διαμένω. Όταν το νερό έρχεται για 1 - 2 ώρες τότε δεν έχει πίεση. Σε συζητήσεις με άτομα από Θέρμα και Λάκκωμα η εικόνα είναι παρόμοια και σε αυτά τα χωριά.

Οι συνέπειες: κήποι με λαχανικά και λουλούδια ξηραίνονται, νερό για μαγείρεμα, πλύσιμο και τουαλέτα πρέπει να μεταφερθεί απ' όπου υπάρχει με ντεπόζιτα. Το ντους είναι αδύνατο. Το πλυντήριο δεν λειτουργεί. Το γεγονός ότι ταλαιπωρείται και ο έτσι και αλλιώς περιορισμένος τουρισμός της Σαμοθράκης είναι καταρχήν το λιγότερο κακό αλλά οδηγεί μακροχρόνια σε περαιτέρω μείωσή του.

Ο Burkhard Biel, ένας επιστήμονας που κατέγραψε την χλωρίδα της Σαμοθράκης έγραφε ήδη από το 2006:

Η φύση όπως σήμερα την βιώνουμε στη Σαμοθράκη είναι απλά ένα θλιβερό υπόλοιπο μιας τεράστιας ποικιλίας που θα μπορούσε να υπάρχει!

Βέβαια πριν 2 χρόνια ενέταξε η Ελλάδα το Φεγγάρι Σαμοθράκης με περίπου 9603 εκτάρια (σχεδόν η μισή έκταση της Σαμοθράκης) στις περιοχές NATURA-2000 σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 92/42/EWG και με την υποχρέωση την ασφάλεια και προστασία αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού τοπίου. Αποδείχτηκε και όχι μόνο κατά τη γνώμη του συγγραφέα ότι αποτελεί κλασικό παράδειγμα μη εφαρμογής συνθηκών, οι οποίες απλά μένουν στα χαρτιά. Για εφαρμογή στην πράξη της παραπάνω οδηγίας δεν υπάρχει καμμία ένδειξη για εφαρμογή της στην πράξη εδώ στο νησί. Αντιθέτως, ανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια νέοι αγροτικοί δρόμοι προς ψηλότερα σημεία του ορεινού όγκου για να δημιουργηθούν νέα υπόστεγα για ζώα. Η εντατικότητα της βόσκησης παραμένει λόγω κοινοτικών επιδοτήσεων υψηλή.
Η φύση της Σαμοθράκης, το μόνο ίσως (τουριστικό) κεφάλαιο του νησιού, μπορεί να εξασφαλιστεί για τις επόμενες γενεές μόνο αν σταματήσουν οι ακραίες επιβαρύνσεις. Σημαντικότερο μέτρο θα ήταν η διακοπή της επιδότησης της (ανεξέλεγκτης) εκτροφής. Μάλλον θα λυνόταν τα περισσότερα προβλήματα σ' αυτή την περίπτωση.
Πέραν τούτων υπάρχουν και τοπικού χαρακτήρα προβλήματα, με την αύξηση του τουρισμού σε συγκεκριμένα σημεία όπως π.χ. στην περιοχή των Camping κοντά στα Θέρμα. Εδώ χρειάζεται λογική και σχεδιασμός με πρόβλεψη!

Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα.

Τα κατσίκια εκτρέφονται ανεξέλεγκτα σε προστατευόμενη περιοχή που περικλείει το 80% της έκτασης της Σαμοθράκης. Ταυτόχρονα ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής αυτής αποτελεί ιδιωτική έκταση. Οι ιδιώτες αντιδρούν εδώ και χρόνια σθεναρά στην μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου σε 20.000 (κατσίκια) αφού παραμένουν οι επιδοτήσεις.

Μίαπροσπάθεια του Πανεπιστημίου Klagenfurt Αυστρίας, να σωθεί η Σαμοθράκη και να ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας ΚΛηρονομιάς, απέτυχε παταγωδώς και λόγω αντίδρασης των κτηνοτρόφων.

Ziegen

Πώς μπορεί να υπάρξει μία αλλαγή όταν μία μεγάλη μερίδα του κόσμου διαμαρτύρεται στον Δήμαρχο για την έλλειψη νερού αλλά δεν διακρίνει την σχέση που η κατάσταση έχει με την υπερβόσκηση του νησιού. Όπου και ο τελευταίος στάχυς εξαφανίζεται από τα κατσίκια, αδυνατεί το έδαφος να συγκρατήσει και αποθηκεύσει το νερό. Όταν βρέχει όλο και συχνότερα παρατηρείται διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος να καταλήγουν στη θάλασσα.

Wüste

Erosion

Το αποτέλεσμα; Παρόλο που η Σαμοθράκη είναι το πλουσιότερο σε υδάτινους πόρους νησί του Β. Αιγαίου δεν επαρκεί το νερό για την ύδρευση. Προκαλεί τους κατοίκους των Θέρμων η θέα τουριστών που κάνουν μπάνιο σε ρέματα και καταράκτες και από τις βρύσες δεν βγαίνει σταγόνα.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο ή λειψυδρία. Νοιώθουν αβοήθητοι μη γνωρίζοντας πότε θα ρθει το νερό. Για το λόγο αυτό δημιούργησα μέσω Googlemaps μία κάρτα που δείχνει εάν λειτουργεί στους οικισμούς η ύδρευση. Έτσι ίσως θα μπορούσε κανείς να πάει σε άλλο χωριό όταν υπάρχει πρόβλημα νερού.

Αγαπητοί κάτοικοι παρακαλώ υποστηρίξτε την προσπάθεια αυτή με την ενημέρωση του δελτίου για την κατάσταση στον οικισμό σας. Ακόμη και βλάβη δικτύου όπου το νερό χάνεται επιφανεικά μπορεί να δηλωθεί εδώ. Προς ενημέρωση του Δήμου Σαμοθράκης αποστέλεται αυτομάτως το μήνυμά σας προς αυτόν. Ορθόν είναι να χρησιμοποιείται η φόρμα και όταν αποκατασταθεί η ροή του νερού. Και ο Δήμος Σαμοθράκης μπορεί να κάνει χρήση της σελίδας σε κάθε περίπτωση για την ενημέρωση των πολιτών.

Κατάσταση ύδρευσης
(Κάντε κλικ)
  Kein Wasser Καθόλου νερό
 wenig Wasser Ελάχιστο νερό
 genug Wasser Κανονική ροή
 geplatzte Leitung Βλάβη δικτύου
Καταγράφηκε στις: ώρα
Όναμα
Επίθετο
Διεύθυνση
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Αριθμός τηλεφώνου εάν επιθυμείται τηλεφωνική απάντηση από τον Δήμο Σαμοθράκης
Χώρος για πρόσθετες πληροφορίες όπως π.χ. πού υπάρχει βλάβη.
Για τυχόν λάθος εγγραφή
       
         1234567890
Για να μην συμπληρωθεί το δελτίο μηχανικά εισάγετε τον διπλανό μπλε χρώματος αριθμό. Δεν υπάρχουν γράμματα.
Μεταφορά δεδομένων με πάτημα εδώ

Ελπίζοντας να αλλάξει κάτι θα στείλω την γέφυρα αυτών των σελίδων σε όλα τα ΜΜΕ της Β. Ελλάδας. Να μην ακούγεται και πάλι στο τέλος το σύνηθες " τι να κάνουμε; τίποτα". Ο Δήμαρχος σίγουρα θα έχει αρκετή δουλειά ακούγοντας τα παράπονα του κόσμου. Ίσως βοηθηθεί και εκείνος με την γνωστοποίηση του προβλήματος γύρω από το νερό. Ίσως ευαισθητοποιηθούν και κάποιοι άνθρωποι που κάθονται σε θέσεις - κλειδιά για την καλυτέρεψη της κατάστασης στην Σαμοθράκη. Για παράδειγμα χρηματοδότησης βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης.

Μπορεί βέβαια σε όλους τους οικισμούς να υπάρχει κανονική παροχή νερού. Ακριβώς γι' αυτό δημιούργησα τον πίνακα που δείχνει την κατάσταση της ύδρευσης κατά την διάρκεια του χρόνου.

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να επισκέφτεστε αυτή την σελίδα, τις εικόνες από την κυριακάτικη εκδρομή ή τον καιρό που επικρατεί στην Σαμοθράκη μετριέται με το δικό μου μετεωρολογικό σταθμό, παρακαλώ να ενισχύσετε την προσπάθειά μου.


Εδώ βρίσκετε: Ύδρευση / Πρόβλημα ύδρευσης

πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team