Παράνομη κατασκήνωση

Σίγουρα αποτελεί μοναδική εμπειρία η διανυκτέρευση στην παρθένα φύση, δάσος ή παραλία, όπως απαντάται ακόμη στην Σαμοθράκη. Αν ληφθεί υπόψη ότι ισχύει σχετική απαγόρευση για την ελεύθερη κατασκήνωση σε όλη την χώρα και μπορεί να υπάρξει επέμβαση από πλευράς αστυνομίας, εντούτοις το πρόβλημα εστιάζεται αλλού.

Αλλά υπάρχει το θέμα των στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών. Επιδιώκοντας την φυσική διαβίωση έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοντά τουαλέτα. Και τότε τι γίνεται; Ή θα είναι πρόβλημα εκείνων που θα έρθουν μετά από εμάς;

 Όσα κανείς κουβαλάει μαζί του όπως αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια, κονσέρβες κλπ. Πού θα πάνε όλα αυτά τα σκουπίδια του "σύγχρονου" πολιτισμού; Ως καλύτερη λύση φαντάζει το πέταγμα επί τόπου. Εξάλλου, το πρόβλημα το δημιουργήσαμε οι ίδιοι με την αλόγιστη χρήση πλαστικών όπως οι σακούλες των σούπερ-μάρκετ. Όλοι το ίδιο κάνουμε, έχει όμως νόημα; Συμβάλλει στην διατήρηση της φύσης τούτου του νησιού; Θα θέλατε στην επόμενη επίσκεψή σας να πέσετε πάνω στα ίδια σας σκουπίδια; Βάλτε και εσείς ένα λιθαράκι σε αυτή την υπόθεση. Σας ευχαριστούμε θερμώς.
Υπάρχει και το πρόβλημα με το σκοτάδι. Λύση βέβαια δίνει κάποιος φακός. Αλλά και το άναμα μιας φωτιάς, το οποίο εκτός των άλλων δημιουργεί μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Πολύ ωραία. Σε μας τους κατοίκους του νησιού προκαλεί μάλλον ανησυχία και τρόμο. Γιατί; Διότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και φαντάζει ως εφιάλτης θα ήταν μια πυρκαγιά. Και τότε όλο αυτό το καταπράσινο μεγαλείο της φύσης θα ανήκε στο παρελθόν. Αρκεί ήδη ένα απρόσεκτο πέταγμα αναμμένου τσιγάρου.
Η εικόνα αυτή στη σκέψη του τι θα ακολουθήσει, μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί.
Στο νησί βρίσκεται πυροσβεστική υπηρεσία η οποία όμως κατά πόσο θα ήταν αποτελεσματική σε περίπτωση πυρκαγιάς; Όπως όλοι γνωρίζουμε πλήθος καταστροφικών πυρκαγιών λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Στη Σαμοθράκη και το καλοκαίρι πνέουν κατά τακτά διαστήματα ισχυροί άνεμοι ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλές με μεγάλη πιθανότητα ταχείας εξάπλωσης μίας ενδεχόμενης εστίας. Το καλοκαίρι του 1999 για παράδειγμα, μεταξύ Καμαριώτισσας και Αλωνίων σε διάστημα 10 λεπτών κάηκε μία έκταση, ευτυχώς θερισμένων σιτηρών, μήκους 5 χλμ. και πλάτους 2 χλμ.
Στο δάσος μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άφηνε και πολλά περιθώρια διαφυγής. Γι αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.


© Global Fire Monitoring Center


Πιστέψτε με, οι εικόνες είναι αυθεντικές. Τραβήχτηκαν στις 03.08.01 πλησίον του ερειπωμένου μοναστηριού του Χριστού στην περιοχή Θέρμων με την βοήθεια ψηφιακής μηχανής από εμένα τον ίδιο, κατασκευαστή των σελίδων και κατοίκου του νησιού.  

Ακόμη και εάν απλώς διανυκτερεύετε στο δάσος, πιστεύετε ότι οι εικόνες που βλέπετε ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε ησυχία, παρθένα φύση και ομορφιά; 

Για εκείνους που αρέσκονται να διανυκτερεύουν έξω στη φύση ο Δήμος Σαμοθράκης έχει δημιουργήσει και λειτουργεί ένα ειδικό χώρο κατασκήνωσης.

Προπαθείστε να μας κατανοείσετε. Φυσική διαβίωση και οικολογικός τουρισμός είναι οι ιδανικές μορφές διακοπών σε τούτον τον τόπο. Αλλά όχι σε βάρος άλλων.

πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team