Η μετάβαση στην Σαμοθράκη

διαφέρει ανάλογα με το συγκοινωνιακό μέσο που επιλέγει κανείς. Εκείνο που σίγουρα δεν γίνεται είναι να πάει κάποιος σ' ένα τουριστικό γραφείο και να βρει πακέτο - προσφορά διακοπών για το νησί. Η Σαμοθράκη έχει μείνει, τουλάχιστον επί του παρόντος, έξω από τις λειτουργίες του μαζικού τουρισμού. Το τελευταίο θεωρείται από εμάς εδώ θετικό στοιχείο αφού, μαζικός τουρισμός και διατήρηση του φυσικού κάλλους δεν μπορούν να συμβαδίζουν. Παρ' όλα αυτά θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε τουριστικό γραφείο για την κράτηση αναλόγως, αεροπορικών εισιτηρίων ή πλοίου.
Η παρούσα σελίδα περιέχει πλήθος πληροφοριών. Προτείνουμε μετά το κατέβασμα της σελίδας από το διαδίκτυο, να περάσετε στην ανάγνωση χωρίς σύνδεση ή να την εκτυπώσετε. Υπάρχουν βλέπετε πολλοί τρόποι να μεταβεί κανείς στην Σαμοθράκη.

Ας ξεκινήσουμε με το αεροπλάνο.
Το αεροδρόμιο των Αθηνών είναι εκείνο με τις περισσότερες ανταποκρίσεις. Από εκεί υπάρχει εσωτερική πτήση για Αλεξανδρούπολη. Από εκεί η Σαμοθράκη απέχει μετο δελφίνι γύρω στα 75 λεπτά. Θεωρητικά λοιπόν φθάνει κάποιος στην Σαμοθράκη εντός μίας ημέρας. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη εάν υπάρχει άμεση ανταπόκριση από Αθήνα, ότι ενδεχομένως υπάρξουν οι συχνές  κατά το καλοκαίρι καθυστερήσεις και τέλος στην Αλεξανδρούπολη, εάν δεν έχει ήδη αναχωρήσει το πλοίο ή το δελφίνι. Θα ήταν φρονιμότερο κατά τον προγραμματισμό να υπολογίζει κανείς καλύτερα με μία επιπλέον ημέρα. 

Κάπως γρηγορότερο είναι το ταξίδι μέσω Θεσσαλονίκης. Από την Θεσσαλονίκη επιλέγετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ ή το ταξί με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. 

Εξερχόμενοι από το αεροδρόμιο θα βρείτε σε απόσταση 50μ. την στάση της γραμμής λεωφορείου, εκείνης που κατευθύνεται στον σιδηροδρομικό σταθμό. Πριν όμως συναντάται τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι από την στιγμή που θα τους επιλέξετε, πιθανότατα να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την άμεση μεταφορά στην Αλεξανδρούπολη. Λύση όχι ιδιαίτερα φθηνή σε σύγκριση με το ΚΤΕΛ ή το το τραίνο, αλλά γρήγορη και άνετη. 

Ο ΟΣΕ εκτελεί περισσότερα δρομολόγια ημερησίως από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη. Συνιστώνται ανεπιφύλακτα οι θέσεις Α' των αμαξοστοιχιών ICE, που εκτελούν δύο δρομολόγια την ημέρα. Η τιμή είναι περίπου ίδια με εκείνη του λεωφορείου. Εάν ταξιδέψετε νύχτα θα ήταν προτιμότερο να πάρετε μία κλίνη. Νοιώθει κανείς κάπως περίεργα αλλά κοιμάται. Η διάρκεια του ταξιδιού με την αμαξοστοιχία ICE είναι περίπου 5 1/2 ώρες ενώ με άλλο τραίνο τουλάχιστον 7 ώρες 40 λεπτά και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Εάν προτιμάτε αντί του σιδηροδρόμου να ταξιδέψετε με το ΚΤΕΛ από Θεσσαλονίκη για Αλεξανδρούπολη, τότε ή παίρνετε το ταξί από τον σταθμό μέχρι το ΚΤΕΛ ή βαδίζετε με τα πόδια την κοντινή απόσταση. Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε πού ακριβώς βρίσκεται ο σταθμός του ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ. Γίνονται καθημερινά 7 δρομολόγια με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Καθ' οδόν κάνει το λεωφορείο στάση για ξεκούραση κοντά στην Καβάλα.

Τακτικές πτήσεις προς Καβάλα εκτελούν την περίοδο του καλοκαιριού διάφορες αεροπορικές εταιρίες όπως για παράδειγμα οι LTU και Cronus Airlines. Δείτε στην σελίδα μας με τα δρομολόγια των πλοίων και του δελφινιού τις ώρες αναχώρησης αυτών από Καβάλα για Σαμοθράκη, ίσως υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Θα ήταν συντομότερη διαδρόμη παρά εκείνη μέσω Θεσσαλονίκης. Εάν όχι, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις. Η ακριβότερη, απευθείας με ταξί από το αεροδρόμιο για Αλεξανδρούπολη ή αλλιώς από τον σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 20 χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται προς την κατεύθυνση για Αλεξανδρούπολη.

Η Αλεξανδρούπολη δέχεται πτήσεις απευθείας από Στουτγάρδη τις περιόδους του Πάσχα και του καλοκαιριού. Ενημερωθείτε ακριβέστερα από τουριστικά γραφεία της Στουτγάρδης.

 

Έχετε χρόνο; Έχετε πολλές αποσκευές; Φοβόσαστε τα αεροπλάνα; Θέλετε να απολαύσετε την διαδρομή;

Τότε ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο. Υπολογίστε όμως τρεις έως πέντε ημέρες μέχρι να φθάσετε εδώ. Βέβαια, η διαδρομή γίνεται και σε δύο ημέρες αλλά ποιος ο λόγος μιας τέτοιας βιασύνης;
Από την στιγμή που η διέλευση από την πρώην Γιουγκοσλαβία, που και μέχρι τότε ήταν περιπετειώδης άρχισε να κρύβει κινδύνους, η λύση είναι το ταξίδι με πλοίο μέσω Ιταλίας. Σε σας απόκειται να επιλέξετε τον απόπλου από Τριέστη, Βενετία, Ανγκώνα, Μπρίντισι ή Μπάρι για Ελλάδα. Εάν θελήσετε να κλείσετε θέσεις μέσα στην περίοδο αιχμής θα πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα.
Σε αυτό το σημείο ένας σημαντικός κανόνας συμπεριφοράς, αν θέλετε να αποφύγετε το άγχος και την ταλαιπωρία. 

Κάποια στιγμή θα πρέπει στο πλοίο, είτε πριν μπείτε σ' αυτό είτε εντός πλοίου, να οδηγήσετε με την όπισθεν.    Το πλήρωμα θα αναζητήσει την οπτική επαφή μαζί σας. Από την στιγμή αυτή μην κοιτάξετε άλλο στον καθρέπτη του αυτοκινήτου ή γυρίζοντας το κεφάλι πίσω, αλλά να έχετε το βλέμμα στραμμένο στον υπεύθυνο ναύτη και ακολουθείστε πιστά και με ηρεμία τις οδηγίες του. Οδηγείτε σιγά και σταματείστε αμέσως μόλις σας το υποδείξουν. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να σας βάλουν στην προβλεπόμενη θέση με ακρίβεια χιλιοστού και κάνουν χρήση αυτής. Και τώρα απολαύστε το ταξίδι με το πλοίο. Ήδη βρισκόσαστε εντός ελληνικής επικράτειας. Ρυθμείστε το ρολόϊ σας γυρνώντας τους δείκτες μία ώρα μπροστά.

Τα λιμάνια προορισμού στην Ελλάδα είναι δύο. Η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα. Όποια διαδρομή και να επιλέξετε, η απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί εντός χώρας είναι τουλάχιστον 700 χλμ μέχρι να βρεθείτε στην Σαμοθράκη.

Ας ξεκινήσουμε από την Ηγουμενίτσα. Δεν έχετε ενδοιασμούς όσον αφορά απότομες και στενές ορεινές διαδρομές; Τότε ακολουθείστε την διαδρομή μέσω Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λάρισσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Μετά τα Ιωάννινα βρίσκεται το περιβόητο πέρασμα της "Κατάρας" και πολλοί είναι εκείνοι που πράγματι καταριούνται αυτήν την μήκους 200 χλμ. διαδρομή πάνω στην οροσειρά της Πίνδου. Απότομες εναλλαγές κλίσεων και πλήθος στροφών που εγκυμονούν κινδύνους, κυρίως την χειμερινή περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο λόγω χιονοπτώσεων και παγετού. Όμως, και εξαιρετικές εικόνες μιας ανεπανάληπτης φύσης. Θα περάσετε κάτω από τους βράχους των Μετεώρων με τα μοναστήρια να φαντάζουν σαν αετοφωλιές στις κορυφές τους. Μετά τα Τρίκαλα το τοπίο γίνεται πεδινό και από την Λάρισσα εισέρχεσθε στην εθνική οδό. Θα χρειαστεί να καταβάλετε 5 Ευρο. προς Θεσσαλονίκη στα διόδια. Μεγάλα τμήματα του δρόμου βελτιώνονται, γεγονός που ισχύει και για το τμήμα Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη. Που σημαίνει ότι, η διάρκεια του ταξιδιού στο τελευταίο αυτό κομμάτι θα ανέρχεται σε περίπου 4 ώρες. Η πανέμορφη πόλη της Καβάλας προσφέρεται για μια στάση προς ξεκούραση. Και με λίγη τύχη ίσως υπάρχει ανταπόκριση με πλοίο από εδώ για Σαμοθράκη.

Μία ενναλακτική πορεία που μπορεί κανείς να ακολουθήσει είναι από Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και από εκεί η γνωστή συνέχεια. Δεν είναι τόσο απότομη, αλλά επίσης πολύωρη και με πολλά ανεβοκατεβάσματα. Ο δρόμος σε αρκετά διαστήματα θα απέχει λιγότερο από 20 χλμ. από τα αλβανικά σύνορα με ότι αυτό συνεπάγεται σε ενδεχόμενους κινδύνους σύμφωνα με την αστυνομία.  Παρ' όλα αυτά, μία επίσης καταπληκτική διαδρομή.

Επιλέξατε την γραμμή για Πάτρα;
Και εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Η ευκολότερη και πιο ομαλή αλλά και η μακρυνότερη πορεία μέσω Αθήνας. Θα καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οδηγώντας στην εθνική οδό. Από Πάτρα κατευθύνεστε προς Κόρινθο, Αθήνα, Θήβα, Λαμία, Λάρισσα Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Ιδανική περίπτωση κυρίως για τροχόσπιτα.

Η δεύτερη επιλογή είναι:
Από Πάτρα, Αντίρριο, Ναύπακτο, Ιτέα, Άμφισσα, Λαμία, Λάρισσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.
Κατευθύνεστε από Πάτρα προς Αθήνα. Ήδη μετά από περίπου 5 χλμ. από το λιμάνι θα συναντήσετε μία έξοδο από την εθνική οδό προς το πορθμείο του Ρίο για Αντίρριο και το Νοσοκομείο. Από εκεί είναι μόλις 2 χλμ. για τα πλοία που θα σας περάσουν από την Πελοπόννησο απέναντι στην Στερεά Ελλάδα. Από Αντίρριο συνεχίζει ο δρόμος μετά 3 χλμ. με κατεύθυνση δεξιά για Ναύπακτο, Ιτέα, Άμφισσα. Έχετε την δυνατότητα μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Μετά την Άμφισσα και πριν την Λαμία βρίσκεται ένα ορεινό πέρασμα, που όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Κατάρας. Όταν το διαβείτε, θα συναντήσετε μία πινακίδα που δείχνει για Αθήνα ενώ λείπει η αντίστοιχη για Θεσσαλονίκη. Συνεχίζετε στρίβοντας πριν την πινακίδα αριστερά προς την εθνική οδό με κατεύθυνση Λαμία - Θεσσαλονίκη. Προσοχή κατά την είσοδο σε αυτήν γιατί τα διερχόμενα αυτοκίνητα αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 130 χλμ την ώρα. Επόμενη πόλη η Θεσσαλονίκη και από εκεί τα υπόλοιπα είναι ήδη γνωστά τώρα.

Το μόνο που μένει είναι να σας ευχηθούμε καλό ταξίδι. Τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να υπάρξουν μπορείτε να τις θέσετε στην σελίδα Forum. Ίσως κάποιος να έχει ορισμένες συμβουλές. Τα δρομολόγια των πλοίων για Σαμοθράκη θα τα βρείτε στις αντίστοιχες σελίδες. 

πίσω στην ελληνική αρχική σελίδα

πίσω στην αρχή

© IPS-Team

last modifications: